lunedì 25 novembre 2013

ΠΡΟΞΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΛ








Άκρως ενδιαφέρουσα, σημαντική και εποικοδομητική ήταν η πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN κ. Κώστα Χαλέβα να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους Προξένους Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας και τον επόπτη της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στο κτίριο των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Περιβάλλοντος – Βορείων Σποράδων κ. Καλτσογιάννης, μέλη του ΔΣ της ΕΚΠΟΛ και η Διευθύντρια Ανάπτυξης ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων κα Μαρία Θλιβερού.

Η σύγκλιση της σύσκεψης έγινε από τον κ. Χαλέβα με την τριπλή ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πηλιορείτικων Συλλόγων και της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας – ΕΚΠΟΛ, με στόχο την ένταξη φορέων πολιτιστικού τουρισμού των κρατών από τους παρευρισκομένους Προξένους, όπως και σε προσέλκυση και διεύρυνση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πηλιορείτικων Συλλόγων.

Όπως τόνισε ο κ. Χαλέβας στους παρευρισκόμενους, δεδομένου ότι με την θεσμική τους παρουσία είναι πρεσβευτές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πολιτιστικού τουρισμού, τους ενημέρωσε για τις δυνατότητες που έχουν να συμμετέχουν στο διευρυμένο ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικού τουρισμού ECTN, στο οποίο προεδρεύει η Ελλάδα και συμμετέχουν φορείς από τις χώρες Ιρλανδία, Σουηδία, Ουαλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Λετονία. Επίσης τους ενημέρωσε για τα προσδοκώμενα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία, όπως και για την ενδεχόμενη ενημερωτική καμπάνια των πηλιορειτών που διαμένουν στα κράτη που εκπροσωπούν οι παρευρισκόμενοι πρόξενοι, προκειμένου να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πηλιορείτικων Συλλόγων.

Επί τη ευκαιρία της συζήτησης για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας, έγινε ενημέρωση και για τις εξελίξεις σε τρία σημαντικά θέματα που καταγράφονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή μας, όπως η τελική οριστικοποίηση της θέσης του σπηλαίου των κενταύρων, η καταχώρηση της πολιτιστικής διαδρομής της αργοναυτικής εκστρατείας, η οποία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πρόκειται να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές. Η αργοναυτική εκστρατεία επίσης, έρχεται στην επικαιρότητα για μια ακόμη φορά μετά τα ευρήματα ψηγμάτων χρυσού στον περιφερειακό δρόμο της πόλης του Βόλου, των οποίων η ποιότητα ταυτίζεται με αυτά της Κολχίδας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εν όψει της καταγραφής και σήμανσης πολιτιστικής κληρονομιάς 2014-20 είναι η μοναδική, που μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος CLEAR κατέθεσε πρόταση, για την ανάδειξη του τρένου του Πηλίου.

Μεταξύ των άλλων τονίστηκε, ότι είναι υποχρέωση όλων να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση ανακήρυξης όλων των χωριών του Πηλίου, ως χωριά προστατευόμενα από την UNESCO, για το οποίο που εδώ και αρκετό χρόνο η Περιφέρεια έχει ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Χαλέβας δίνοντας το λόγο του στους παρευρισκομένους προξένους και τον επόπτη της Αμερικανικής Πρεσβείας ζήτησε να καταθέσουν προτάσεις συνεργασίας και αξιοποίησης του θεσμικού τους ρόλου προς όφελος της Θεσσαλίας.

Πράγματι με πολλή ικανοποίηση οι παρευρισκόμενοι αγκάλιασαν το πρωτοποριακό κάλεσμα συνεργασίας των προξένων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και δεσμεύτηκαν στην δρομολόγηση συχνών συναντήσεων και καταθέσεων αναπτυξιακών προτάσεων που θα προκύψουν από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια, εφ όσον ωριμάσουν και κωδικοποιηθούν θα κατατεθούν σε διευρυμένη σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και των χωρικών και θεματικών Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μεταξύ των όσων εποικοδομητικών προτάσεων που αναφέρθηκαν κυρίως προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας ήταν η απόφαση από τους παρευρισκομένους δημιουργίας ενός συμβουλευτικού οργάνου όπου θα συμμετέχουν όλοι οι πρόξενοι της Θεσσαλικής Περιφέρειας και ενδεχομένως και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Περιφέρειας με απώτερο σκοπό την κατάθεση απόψεων και προτάσεων συνεργασίας τους τόσο με την Περιφέρεια όσο και με την Κεντρική Διοίκηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από την σύσκεψη αυτή που προκλήθηκε από τον πρόεδρο του δικτύου ECTN κ. Κώστα Χαλέβα και με την συνεργασία της Περιφέρειας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλτσογιάννη προέκυψε η αναγκαιότητα και τέθηκαν οι βάσεις ίδρυσης ενός συμβουλευτικού οργάνου, που στόχο θα έχει μελλοντικά την επέκταση και σε άλλες Περιφέρειες, με την παρουσία όλων των προξένων της Ελλάδος. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα συμβουλευτικό όργανο πανελλαδικής εμβέλειας, που θα καταθέτει προτάσεις αντιγράφοντας δοκιμασμένες συνταγές των κρατών που εκπροσωπούν και καταθέτοντάς τις τόσο στις κατά τόπους Περιφέρειες όσο και στην Κεντρική Διοίκηση, υιοθετώντας την άποψη ότι σε θέματα που δυσκολευόμαστε να δώσουμε λύσεις μπορούμε να αντιγράφουμε δοκιμασμένες και πετυχημένες συνταγές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες Πρόξενοι εκπροσωπούν κράτη που αντιστοιχούν στο 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Λούλη, Πρόξενο της Ολλανδίας, είναι επιτακτική η ανάγκη προσέγγισης και προσέλκυσης Προξένων στην περιοχή της Θεσσαλίας τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις χώρες Κίνα, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία, βάζοντας έτσι τις βάσεις για εκπροσώπηση μεγαλύτερης παγκόσμιας μερίδας.
Πολύ σημαντικές ήταν οι προτάσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση κατατέθηκαν και είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθούν προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση της Θεσσαλίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις του προέδρου του ECTN με κάθε πρόξενο ξεχωριστά, ενώ αρχές του νέου έτους θα συγκληθεί νέα συνάντηση με απώτερο σκοπό στην ιδρυτική ανακήρυξη του συμβουλευτικού οργάνου.

Οι πρόξενοι που τίμησαν με την παρουσία τους την σύσκεψη για τη Μαγνησίας ήταν οι κα Τσόπελα Αικατερίνη Πρόξενος Ιταλίας, κ. Λούλης Κων/νος Πρόξενος Ολλανδίας, κ. Φίσερ Ρολάν Πρόξενος Γαλλίας, κ. Παπαρρίζος Γιώργος Πρόξενος Γερμανίας, κ. Γεροβασίλης Γιώργος Πρόξενος Δανίας, κ. Σολομών Μαρσέλ Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας και ο κ. Σαρακατσάνος Ιωάννης Επόπτης Αμερικανικής. Πρεσβείας - μέλος ΔΣ ΕΚΠΟΛ.

Η κ. Τσόπελα, Πρόξενος Ιταλίας έθεσε το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης του αεροδρομίου της Αγχιάλου με το Μπέργκαμο και τη Ρώμη και υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία που κατέγραψε το Προξενείο για το καλοκαίρι του 2013, η έλευση Ιταλών τουριστών ήταν μεγάλη σε όλη την επικράτεια και για αυτό τον λόγο τίθεται άμεση η ανάγκη σύνδεσης της Μαγνησίας με την ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας καθόλη την διάρκεια του έτους. Περαιτέρω δε, επισήμανε την σταδιακή προσέλευση Ιταλών επιχειρηματιών, οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την προσπάθεια διατήρησης της συνεργασίας με τους ως άνω επιχειρηματίες.